Γιατί στη Νορβηγία δεν έχει κανείς οστεοπόρωση;

Είναι γνωστοί για τη μυθολογία τους και την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε “απαγορευτικό τοπίο”. Μελέτες έχουν δείξει πως η διατροφή ακόμη και του φτωχότερου Βίκινγκ ήταν πλουσιότερη σε θρεπτικά στοιχεία ακόμη κι από τη διατροφή των Άγγλων αγροτών στη διάρκεια του Μεσαίωνα, γεγονός που σημαίνει πως η διατροφή των Βίκινγκς δεν είχε ανεπάρκειες, αλλά σε γενικές γραμμές η δίαιτά τους υπήρξε ένα μοντέλο αποτελεσματικότητας και καινοτομίας σε μια εποχή που οι μάγειρες είχαν στη διάθεσή τους πολύ περιορισμένα υλικά. Ένα από αυτά τα παραδείγματα άψογης διατροφής είναι το τυρί.

Το νορβηγικό τυρί Jarlsberg αναδεικνύεται σε έναν από τους καλύτερους σύμμαχους ενάντια στην οστεοπόρωση σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας του τυριού (57 γρ.) μπορεί να αποτρέψει την φθορά των οστών, χωρίς μάλιστα να αυξάνει τη χοληστερόλη. Πρόκειται για ένα ημίσκληρο κίτρινο τυρί από αγελαδινό γάλα με τις χαρακτηριστικές τρύπες, που θα μπορούσε να καταναλωθεί και σε φέτες μέσα σε ένα τοστ ή σάντουιτς. Προέρχεται από το Jarlsberg στην ανατολική Νορβηγία, απ’ όπου έχει πάρει και το όνομά του.

Σύμφωνα με προηγούμενο ερευνητικό υλικό το συγκεκριμένο τυρί έπαιξε ρόλο στην ενίσχυση των επιπέδων οστεοκαλσίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με τα γερά οστά και δόντια, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αυτό οφειλόταν στο συγκεκριμένο τυρί ή σε οποιοδήποτε είδος τυριού. Για να επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές του, οι ερευνητές μελέτησαν 66 υγιείς γυναίκες με μέση ηλικία τα 33 έτη και μέσο ΔΜΣ 24, οι οποίες πρόσθεσαν στη διατροφή τους είτε μια ημερήσια μερίδα 57 γρ. τυριού Jarlsberg είτε 50 γρ. τυριού Camembert για 6 εβδομάδες. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η περίοδος, η ομάδα που κατανάλωνε το τυρί Camembert, ξεκίνησε να καταναλώνει Jarlsberg για ακόμα έξι εβδομάδες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::