Η παράδοξη δράση της βιταμίνης Β σε χοληστερόλη και καρδιά

Η βιταμίνη Β συγκαταλέγεται σ’ εκείνες τις περιπτώσεις βιταμινών που η μη ορθή πρόσληψή της μπορεί να οδηγήσει στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.

Πιο συγκεκριμένα, η χρήση της νιασίνης (βιταμίνη Β3) σε χαμηλά επίπεδα αποτελούσε μέχρι πρότινος μια ουσία που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, όταν η κατανάλωσή της δε γίνεται με έλεγχο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίθετα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Ερευνητές της Cleveland Clinic εντόπισαν μια νέα οδό που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή νόσο, μια σύνδεση μεταξύ της 4PY, ενός προϊόντος διάσπασης από την περίσσεια νιασίνης, και των καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα, τα υψηλότερα επίπεδα 4PY συνδέθηκαν στενά με την ανάπτυξη καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων δυσμενών καρδιακών συμβάντων σε κλινικές μελέτες μεγάλης κλίμακας.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης σε προκλινικές μελέτες ότι η 4PY πυροδοτεί άμεσα την αγγειακή φλεγμονή, η οποία βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση με την πάροδο του χρόνου, τη στένωση δηλαδή των αγγείων. Τέλος, περιγράφονται λεπτομερώς οι γενετικές συνδέσεις μεταξύ της 4PY και της αγγειακής φλεγμονής.

Η νιασίνη (βιταμίνη Β-3) είναι ένα συστατικό που υπάρχει σε πληθώρα στη δυτική διατροφή: «Για δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από 50 έθνη έχουν επιβάλει τον εμπλουτισμό με νιασίνη σε βασικά τρόφιμα όπως το αλεύρι, τα δημητριακά και η βρώμη για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφική ανεπάρκεια» εξηγεί ο Δρ Hazen, πρόεδρος Καρδιαγγειακών και Μεταβολικών Επιστημών στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Lerner της Cleveland Clinic και συν-τμηματάρχης Προληπτικής Καρδιολογίας στο Ινστιτούτο Καρδιάς, Αγγείων και Θώρακος. Παρόλα αυτά, ένα στα τέσσερα άτομα στις ομάδες ασθενών των ερευνητών φαίνεται ότι έπαιρνε υπερβολική ποσότητα και είχε υψηλά επίπεδα 4PY, τα οποία φαίνεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::