Η ροδιόλα και οι ευεργετικές της ιδιότητες

Η ροδιόλα, γνωστή και ως χρυσή ή αρκτική ρίζα, είναι ένα μοναδικό βότανο που συγκαταλέγεται στη λίστα των υπερτροφών λόγω των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων της για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναπτύσσεται σε ορεινά και ψυχρά κλίματα στην Ευρώπη, την Ασία και τον Βόρειο Καναδά, ενώ η χρήση της στην παραδοσιακή ιατρική έχει καταγραφεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Η ρίζα αυτού του φαρμακευτικού βοτάνου περιέχει πάνω από 140 δραστικές ουσίες με τις ισχυρότερες εξ΄αυτών να είναι η ροζαβίνη και η σαλιδροσίδη.
Η ροδιόλα θεωρείται προσαρμογόνο βότανο. Τα προσαρμογόνα είναι φυτά ή φυτικά εκχυλίσματα φαρμακευτικής δράσης που βοηθούν το σώμα να προσαρμόζεται και να αντιστέκεται σε φυσικούς, συναισθηματικούς και περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.
Η χρήση της στις μέρες μας είναι πολύ διαδεδομένη και μπορεί κάποιος να τη βρεί σε συμπληρώματα διατροφής σε μορφή κάψουλας, δισκίου, αποξηραμένης σκόνης, βάμματος ή υγρού εκχυλίσματος. Επιπλέον, η αποξηραμένη ρίζα της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αφεψημάτων.

Ιδιότητες

Η ροδιόλα παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη για τη συνολική ευεξία του οργανισμού. Οι ιδιότητές της επιδρούν θετικά τόσο σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, όσο και σε σωματικό. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Συμβάλλει στη μείωση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης, ενώ, παράλληλα, βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό.
  • Βοηθά στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσης.
  • Ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
  • Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Έχει καρδιοπροστατευτική δράση.
  • Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη μεταβολικών διαταραχών.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους (σε συνδυασμό με γυμναστική).
  • Συμβάλλει στην αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Ροδιόλα και μείωση της κόπωσης

Η προσαρμογόνος δράση της ροδιόλας την καθιστά ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα σε άτομα με έντονη καθημερινότητα που έχουν αυξημένες πνευματικές και σωματικές απαιτήσεις. Έχει την ικανότητα να τονώνει τον οργανισμό, να αυξάνει την αντοχή και την ενέργεια και να βελτιώνει τα συμπτώματα της κόπωσης.
Ακόμα, φαίνεται να βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση, γεγονός που σε συνδυασμό με τα παραπάνω την κάνει μία από τις συχνότερες επιλογές των αθλητών.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 100 άτομα που παρουσίαζαν συμπτώματα χρόνιας κόπωσης, παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις με τη λήψη 400mg ροδιόλας ημερησίως για 2 μήνες. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε βελτίωση:

  • στα συμπτώματα στρες
  • στην κούραση
  • στη διάθεση
  • στη συγκέντρωση
  • στην ποιότητα ζωής

Η βελτίωση σε όλα τα παραπάνω παρατηρήθηκε μετά από μόλις μία εβδομάδα θεραπείας, ενώ συνέχισε μέχρι και την τελευταία εβδομάδα της μελέτης.

Ροδιόλα και άγχος

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει κάνει το άγχος να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Μελέτες που έχουν γίνει για την ικανότητα της ροδιόλας να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του άγχους και τις αγχώδεις διαταραχές δείχνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Μάλιστα, φαίνεται να είναι αποτελεσματικότερη σε σχέση με, σχεδόν, οποιοδήποτε άλλο φυσικό συμπλήρωμα.
Έχει αποδειχθεί πως η ροδιόλα βελτιώνει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης – των ορμονών της ευτυχίας – και περιορίζει την παραγωγή κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνη του στρες.
H2: Ροδιόλα και εμμηνόπαυση
Έρευνες έχουν δείξει πως η ροδιόλα μπορεί να βελτιώσει πολλά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση λόγω των ορμονικών μεταβολών. Σε αυτά ανήκουν:

  • άγχος
  • κόπωση
  • κατάθλιψη
  • γνωστική δυσλειτουργία
  • μείωση της μνήμης
  • δυσκολία διαχείρισης στρες

Ροδιόλα και κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μία ψυχική πάθηση που πολλές φορές έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ατόμου. Συνήθως, παρατηρείται λόγω κάποιας ανισορροπίας στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου.
Η ροδιόλα φαίνεται πως βοηθά στην εξισορρόπηση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Σε κλινική μελέτη με συμμετοχή 150 ασθενών με μέτρια κατάθλιψη και χορήγηση εκχυλίσματος ροδιόλας για ένα μήνα, τα 2/3 των ατόμων απαλλάχθηκαν από τις κλινικές εκδηλώσεις της πάθησης και έγιναν πιο λειτουργικοί.
Σε άλλη μελέτη που συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα της ροδιόλας με τη σερτραλίνη (συνταγογραφούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο), διαπιστώθηκε πως, ενώ και τα δύο μείωσαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, η σερτραλίνη ήταν πιο αποτελεσματική. Ωστόσο, η ροδιόλα δημιούργησε λιγότερες παρενέργειες.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της ροδιόλα;

Τα αποτελέσματα της κατανάλωσης ροδιόλα διαφέρουν από άτομο σε άτομο λόγω της προσαρμογόνου δράσης της. Το βέβαιο είναι ότι, εκτός της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης που προσφέρει σε κάθε άτομο, επαναφέρει την ισορροπία στον οργανισμό με βάση την ανάγκη του κάθε ενός.
Έτσι, λοιπόν, είτε αναζητάτε περισσότερη ενέργεια και αντοχή ή ανακούφιση των συμπτωμάτων τους άγχους και του stress, η ροδιόλα θα σας το προσφέρει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::