Κατάψυξη ωαρίων: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των γυναικών!

Τις τελευταίες δεκαετίες η εξέλιξη της επιστήμης οδήγησε τις γυναίκες στην επιλογή να καταψύχουν τα ωάριά τους, ώστε να καθυστερήσουν τη μητρότητα κυρίως για κοινωνικούς λόγους.

Ως κοινωνικοί λόγοι ορίζονται, η επαγγελματική και οικονομική εξέλιξη και η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου. Όπως αναφέρει ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Παναγιώτης Ψαθάς, MD, PhD, «η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι γυναίκες στη διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων ενδυναμώνεται καθημερινά, τόσο από τα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από διάφορες μελέτες ανά τον κόσμο, όσο και από χρήση τεχνολογιών ΑΙ τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπει πλέον στους ειδικούς που τη χρησιμοποιούν, να γνωρίζουν με ακρίβεια τις πιθανότητες που έχει μια γυναίκα να γίνει μητέρα όταν στο μέλλον χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάρια της».

Η Olivia Munn, η Whitney Cummings και η Sofia Vergara έχουν δημοσίως μοιραστεί τις εμπειρίες τους, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη που σχετίζονται με αυτή τη διαδικασία.

Σκέφτεσαι να καταψύξεις τα ωάριά σου; Μάθε τι πρέπει να γνωρίζεις
Η διαδικασία διατήρησης της γονιμότητας αφορά ιατρική πράξη, με στόχο την πρόληψη της υπογονιμότητας, και αποτελεί επένδυση για μέλλον μιας γυναίκας. Όπως και για κάθε άλλη επένδυση απαιτούνται εγγυήσεις, έτσι και στην κρυοσυντήρηση ωαρίων μπορούν να δοθούν πλέον εγγυήσεις στις γυναίκες, τόσο σε ό,τι αφορά στη διαδικασία, όσο και στο αποτέλεσμα. Τα παρακάτω στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες που σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων ως επιλογή μετάθεσης της μητρότητας για αργότερα στη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα:
  • Οι γυναίκες γεννιούνται με πεπερασμένο αριθμό ωαρίων που μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Η κατάψυξη των ωαρίων σε νεαρότερη ηλικία είναι μια επιλογή που παρέχει στις γυναίκες την ευελιξία να πάρουν τον χρόνο τους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη γονιμότητά τους.
  • Με την κατάψυξη ωαρίων προλαμβάνεται η υπογονιμότητα που οφείλεται στην ηλικία.
  • Ο χρόνος επηρεάζει την ποιότητα των ωαρίων. Καταψύχοντας τα ωάρια, επιτυγχάνεται η διατήρηση της ποιότητάς τους, ενώ μειώνεται ο κίνδυνος ανωμαλιών στα μελλοντικά έμβρυα που θα προκύψουν.
  • H ψυχολογική πίεση και το άγχος της υπογονιμότητας που οφείλεται στην ηλικία, έχουν οδηγήσει πολλές γυναίκες σε επιλογές πανικού και σε συμβιβασμούς ζωής για τη δημιουργία οικογένειας. Η κατάψυξη ωαρίων είναι ο τρόπος απαλλαγής από το άγχος της γονιμότητας που οδηγεί σε βεβιασμένες αποφάσεις ζωής.
  • Οι γυναίκες, μπορούν και πρέπει να γνωρίζουν τις ακριβείς συνθήκες φύλαξης του γενετικού τους υλικού. Γι΄ αυτό πρέπει να ρωτούν το γιατρό τους για τις δικλείδες ασφάλειας, τις πιστοποιήσεις και τα ποσοστά επιτυχίας του κέντρου που θα εμπιστευτούν.

Σήμερα, οι γυναίκες που αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους μπορούν να έχουν εξατομικευμένη ανάλυση για τις πιθανότητες που έχουν, να γίνουν μητέρες στο μέλλον με τα δικά τους ωάρια, όταν το αποφασίσουν. Γιατί είμαστε πραγματικά στο μέλλον!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::