Ολα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την απολέπιση προσώπου

Η απολέπιση προσώπου είναι ένα από τα πιο βασικά στάδια της φροντίδας της επιδερμίδας του προσώπου. Πολλά κορίτσια την συγχέουν με τον καθαρισμό, όμως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες, καθεμία από τις οποίες στοχεύει σε άλλη δράση. Η απολέπιση, λοιπόν, είναι η χρήση ενός κατάλληλου προϊόντος για την απομάκρυνση νεκρών κυττάρων, για τον εις βάθος καθαρισμό των πόρων. Γενικά, η απολέπιση μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της λιπαρότητας ή της ξηρότητας, στην απόφραξη των πόρων, στην απομάκρυνση νεκρών κυττάρων ή στην αντιμετώπιση της ακμής,
Υπάρχουν διάφοροι τύποι απολέπισης. Μία γενική διάκριση αφορά τη φυσική και τη χημική απολέπιση. Η φυσική απολέπιση επιτυγχάνεται με όλα εκείνα τα προϊόντα, που περιέχουν κόκκους από κάποιο τρόφιμο. Συνήθως, σε αυτά τα καλλυντικά συναντάμε κόκκους ζάχαρης ή αλατιού, ρύζι, θρυμματισμένα κουκούτσια καρπών, ενώ συμπληρώνουν τη δράση τους με την περιεκτικότητά τους σε ενυδατικούς παράγοντες και βιταμίνες. Στον αντίποδα, βρίσκεται η χημική απολέπιση που εφαρμόζεται με προϊόντα, που περιέχουν AHAs, BHAs & ρετινοειδή. Πρόκειται για οξέα ή παράγωγα βιταμινών, που εφαρμόζονται σε δέρμα με διάφορους τρόπους, όπως είναι η μορφή ορού ή απλής κρέμας.

Ποια είναι τα οφέλη της απολέπισης προσώπου

Τα οφέλη της απολέπισης είναι ποικίλα και εξαιρετικά σημαντικά δεδομένης της καθημερινής επιβάρυνσης της επιδερμίδας από περιβαλλοντικούς ρύπους, από το μακιγιάζ, την κακή διατροφή κ.α. Λόγω των παραπάνω, οι πόροι φράσουν κι έτσι δημιουργούνται στίγματα και ατέλειες, που αφήνουν το δέρμα θαμπό και ταλαιπωρημένο.
Έτσι, ο απλός καθαρισμός είναι φανερό ότι δεν αρκεί για να επαναφέρει την επιδερμίδα του προσώπου, γιατί δεν απομακρύνουν την εις βάθος βρωμιά και υπολείμματα, που μένουν σε αυτήν. Αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται με την απολέπιση. Αυτή επαναφέρει τη λάμψη της επιδερμίδας και της προσφέρει καθαρισμό εις βάθος, αλλά η δράση της δεν σταματά εκεί. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προετοιμάσεις το δέρμα σου για να δεχτεί τα προϊόντα ενυδάτωσης, τα οποία λόγω των ανοιχτών πόρων εισχωρούν βαθύτερα και «δουλεύουν» περισσότερο. Τέλος, με το μασάζ που τη συνοδεύει, συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του δέρματος γεγονός που κάνει το δέρμα να μοιάζει πιο φρέσκο και ανανεωμένο. Τα πάντα δείχνουν καλύτερα μετά από μία συστηματική και καλή απολέπιση. Ακόμη και το μακιγιάζ «στρώνει» καλύτερα. Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να μην την αμελείς.

Πόσο συχνά μπορώ να κάνω απολέπιση προσώπου;

Γενικά αυτή είναι μία ερώτηση, η οποία δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, γιατί η συχνότητα με την οποία θα κάνεις την απολέπιση προσώπου σου είναι κάτι που εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σου και τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Οι ειδικοί απαντούν βέβαια ότι η συνιστάμενη συχνότητα είναι μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Αν όμως το δέρμα είναι αρκετά λιπαρό ή υπάρχουν βλάβες από ακμή, τότε ο δερματολόγος σου μπορεί να υποδείξει και τρίτη φορά απολέπισης μέσα στην εβδομάδα.

Τα scrubs πληγωνουν την επιδερμιδα;

Τα scrubs δεν πληγώνουν την επιδερμίδα αν τα χρησιμοποιεί κανείς σωστά. Μπορεί να περιέχουν κόκκους από διάφορα υλικά αλλά είναι τόσο μικροί, ώστε να μην μπορούν να προκαλέσουν βλάβη. Η ερυθρότητα που δημιουργείται μετά την απολέπιση οφείλεται στην παραπάνω αιμάτωση της περιοχής λόγω της τριβής και του μασάζ. Αυτή μάλιστα υποχωρεί πολύ γρήγορα μετά τη διαδικασία συνήθως μέσα σε μισή ή μία ώρα.

Παρόλα αυτά, αν το δέρμα είναι ακνεϊκό κι έχει ήδη πληγές κι ερεθισμούς δεν προτείνεται η χρήση ενός τέτοιου scrub απολέπισης, γιατί μπορεί όντως να επιβαρύνουν τις βλάβες. Επίσης, η εφαρμογή απολεπιστικού προϊόντος δεν προτείνεται μετά από έντονες δερματολογικές πράξης, όταν το δέρμα είναι ήδη ερεθισμένο.

Τι scrub χρειαζομαι, αναλογα με τον τυπο επιδερμιδας

Πλέον τα απολεπιστικά προϊόντα παρασκευάζονται και προτείνεται με διαφορετικά συστατικά, ώστε να ταιριάζουν στους διαφορετικούς τύπους δέρματος. Αν για παράδειγμα, κάποιος έχει ακμή ή έντονη λιπαρότητα, τότε είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί scrub για λιπαρό δέρμα.

Στο κανονικό ή μικρό δέρμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο «σκληρά» scrub για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ για το ξηρό δέρμα προτείνονται ήπια scrub με ενυδατικούς παράγοντες, που δεν επιδεινώνουν την ξηρότητα και τους πιθανούς ερεθισμούς.

Πρέπει να βάλω ενυδατική μετά το scrub;

Επιβάλλεται! Η επιδερμίδα σου μετά την απολέπιση είναι απελευθερωμένο από ρύπους με ανοιχτούς πόρους και ελαφρώς πιο ευαίσθητο. Τώρα είναι που η ενυδατική σου θα δουλέψει σε βάθος και θα προστατεύσει στο μέγιστο το δέρμα σου.

Τι να προσέξεις

Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την απολέπιση.
Πρώτον, είναι σημαντικό να μην αμελείς να κάνεις σε συστηματική βάση την απολέπισή σου. Όμως είναι σημαντικό και να μην το παρακάνεις με αυτήν. Οι πολύ συχνές απολεπίσεις μπορεί να ξηράνουν την επιδερμίδα σου και να την ερεθίσουν. Για αυτό μην το παρακάνεις! Επίσης, είναι σημαντικό να ρυθμίζεις την ένταση με την οποία κάνεις απολέπισης, προκειμένου να μην τραυματίσεις το πρόσωπο σου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::