Πώς δημιουργούνται και πώς φεύγουν τα εξανθήματα από το άγχος

Το άγχος ή το στρες επηρεάζει τον οργανισμό μας με διάφορους τρόπους. Ένας από τους πιο ενοχλητικούς είναι οι δερματικές παθήσεις που εμφανίζονται λόγω άγχους, όπως τα εξανθήματα στο σώμα.

Τι είναι τα εξανθήματα;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τα εξανθήματα στο σώμα μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορες μορφές, όπως

  • την αλλοίωση του χρώματος του δέρματος,
  • το ελαφρύ ανομοιόμορφο πρήξιμο (σαν τσιμπήματα),
  • την αλλαγή στην υφή της επιδερμίδας με τραχιά και «άγρια» επιφάνεια,
  • ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από φαγούρα ή πόνο, αλλά και άλλα συμπτώματα.

Η διάρκειά τους μπορεί να είναι παροδική, να επιμένει και να απαιτεί θεραπευτική αγωγή για να φύγει ή να αποτελεί χρόνια περίπτωση και να περνά περιόδους ύφεσης και έξαρσης.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης τους;

Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες εμφάνισης εξανθήματος στο σώμα. Οι πιο κοινές είναι οι εξής:

  • Αλλεργική αντίδραση: Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι αιτίες είναι αμέτρητες και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής: Σε αυτήν την περίπτωση δημιουργείται φλεγμονή στο δέρμα, που οφείλεται σε επαφή με κάποια ουσία. Υπάρχουν δύο ειδών δερματίτιδες εξ επαφής: η ερεθιστική δερματίτιδα και η αλλεργική δερματίτιδα.
  • Θερμικό εξάνθημα: Το εξάνθημα λόγω ζέστης είναι πάρα πολύ συχνό, ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Οφείλεται στο μπλοκάρισμα των πόρων, που παγιδεύει τον ιδρώτα. Έχουν τη μορφή μικρών φυσαλίδων που περιέχουν υγρό και εμφανίζονται κυρίως στα σημεία που υπάρχει τριβή: λαιμός, εσωτερικά αγκώνων και γονάτων, μασχάλες κ.λπ.
  • Τσιμπήματα εντόμων: Και αυτός είναι ένας κοινός τύπος εξανθήματος, που είναι πολύ συχνός το καλοκαίρι που φοράμε πιο ανοιχτά ρούχα και κυκλοφορούν κουνούπια.
  • Φαρμακευτικές αγωγές: Οι αντιβιώσεις και διάφορα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα και άλλες δερματικές παρενέργειες. Αν εμφανίσετε τέτοια σημάδια αμέσως μετά τη λήψη φαρμακευτικού προϊόντος, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
  • Και φυσικά, το άγχος και το στρες: Το στρες είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας, όπως και το δέρμα μας. Άνθρωποι με προϋπάρχοντα προβλήματα, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση κ.ά., είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην έξαρση τους σε περιόδους άγχους.

Ακριβώς επειδή οι λόγοι πίσω από ένα εξάνθημα μπορεί να είναι πάρα πολλοί, συνίσταται η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο για διάγνωση. Αυτό που εσείς θεωρείται «απλά σπυράκια που θα περάσουν μόνα τους», ίσως είναι θυλακίτιδα, αλλεργία ή κάποια φλεγμονή που απαιτεί θεραπευτική αγωγή.

Ποια είναι τα εξανθήματα που προκαλούνται από το άγχος;

Υπάρχουν εξανθήματα στο σώμα που δημιουργούνται από το άγχος και άλλα που «φουντώνουν» σε περιόδους στρες. Τα πιο επιρρεπή στο στρες είναι το έκζεμα και η ψωρίαση.

Το έκζεμα, συνήθως, εμφανίζεται σε σημεία που το δέρμα έχει πτυχώσεις, όπως ο αγκώνας, τα γόνατα και ο λαιμός. Τα συμπτώματα είναι κοκκινίλα, φαγούρα, πρήξιμο και δέρμα που απολεπίζεται.

Με αντίστοιχα συμπτώματα και φολιδωτές κηλίδες, εμφανίζεται και η ψωρίαση στα ίδια σημεία με το έκζεμα. Το χρώμα του δέρματος που σχηματίζει τις ψωριασικές πλάκες είναι λευκό ή ασημί.

Τι μορφή έχουν τα εξανθήματα από το άγχος;

Τα εξανθήματα στο σώμα από το άγχος και το στρες μοιάζουν αρκετά με τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Χαρακτηρίζονται από κοκκινίλα, πρήξιμο και φαγούρα. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα μας και, συνήθως, είναι παροδικά. Δεν κρατούν, δηλαδή, περισσότερο από 24 ώρες.

Αν παρατηρήσετε πως μετά από 24 ώρες αυξάνονται και δε δείχνουν σημάδια πως υποχωρούν, η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας άλλης πάθησης ή αλλεργίας.

Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε;

Αρχικά, μπορείτε να τα προλάβετε, ρυθμίζοντας τα επίπεδα του άγχους σας. Αν και είναι μία προφανής απάντηση, είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν το άγχος σας είναι τόσο υψηλό που εκδηλώνεται με εξανθήματα. Για το άγχος μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις yoga και διαλογισμό, συμπληρώματα διατροφής για το stress και ψυχοθεραπεία, καταπολεμώντας έτσι το πρόβλημα στη ρίζα του.

Για το διάστημα που έχετε εξανθήματα, επιλέξτε φαρδιά και αέρινα ρούχα που δεν πιέζουν την περιοχή και προτιμήστε τα βαμβακερά ή λινά υφάσματα. Αποφύγετε την έκθεση σε έντονη θερμοκρασία (καυτό ντους, ηλεκτρικό υπόστρωμα, έκθεση στον καύσωνα κ.λπ.), όπως και το ξύσιμο.

Πώς φεύγουν οριστικά από το σώμα μας;

Για να φύγουν οριστικά, στις περισσότερες των περιπτώσεων, απλά χρειάζεται να περιμένετε ένα 24ωρο χωρίς να ταλαιπωρείτε την ερεθισμένη περιοχή. Επίσης, όπως ήδη αναφέραμε, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος και το στρες. Θα δείτε πολλαπλά οφέλη τόσο στην υγεία σας, όσο και στην καθημερινότητά σας.

Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντιισταμινικά ή κάποια τοπική κρέμα κορτιζόνης (με μέτρο και προσεκτικά) για να φύγουν ακόμη πιο γρήγορα, αν και σπάνια θα χρειαστεί, μιας και εξαφανίζονται γρήγορα από μόνα τους. Φροντίζετε πάντα το δέρμα σας σωστά με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης και προσπαθήστε να επισκέπτεστε τακτικά τον δερματολόγο σας, είτε έχετε προβλήματα, είτε προληπτικά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::