Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πατέρας της αξονικής τομογραφίας ακτίνων Χ

23 Φεβρουαρίου 1924 γεννιέται ο Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ. Ο Νοτιοαφρικανός Αμερικανός που που κέρδισε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1979 (μαζί με τον Godfrey Hounsfield) για την εργασία του στην αξονική τομογραφία ακτίνων Χ (CT).

Ο Κόρμακ γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Φοίτησε στο γυμνάσιο αγοριών Rondebosch στο Κέιπ Τάουν, όπου δραστηριοποιήθηκε στις ομάδες συζητήσεων και τένις. Έλαβε το B.Sc. στη φυσική το 1944 από το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και το M.Sc. στην κρυσταλλογραφία το 1945 από το ίδιο ίδρυμα. Ήταν διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ από το 1947–49 και ενώ ήταν στο Κέιμπριτζ γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Μπάρμπαρα Σίβεϊ, Αμερικανίδα φοιτήτρια φυσικής.

Αφού παντρεύτηκε τη Μπάρμπαρα, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν στις αρχές του 1950 για να δώσει διαλέξεις. Μετά από ένα σάββατο στο Χάρβαρντ το 1956-57, το ζευγάρι συμφώνησε να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο Κόρμακ έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts το φθινόπωρο του 1957. Ο Κόρμακ έγινε πολιτογραφημένος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών το 1966. Αν και ήταν κυρίως δουλεύοντας στη σωματιδιακή φυσική, το παράπλευρο ενδιαφέρον του Cormack για την τεχνολογία ακτίνων Χ τον οδήγησε να αναπτύξει τα θεωρητικά θεμέλια της αξονικής σάρωσης. Αυτή η εργασία ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και στο Νοσοκομείο Groote Schuur στις αρχές του 1956 και συνεχίστηκε για λίγο στα μέσα του 1957 μετά την επιστροφή του από το σάββατό του. Τα αποτελέσματά του δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια σε δύο δημοσιεύσεις στο Journal of Applied Physics το 1963 και το 1964.

Αυτές οι εργασίες προκάλεσαν ελάχιστο ενδιαφέρον έως ότου ο Hounsfield και οι συνεργάτες του κατασκεύασαν τον πρώτο αξονικό τομογράφο το 1971, μεταφέροντας τους θεωρητικούς υπολογισμούς του Cormack σε μια πραγματική εφαρμογή. Για τις ανεξάρτητες προσπάθειές τους, ο Cormack και ο Hounsfield μοιράστηκαν το 1979 το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δυο τους κατασκεύασαν έναν πολύ παρόμοιο τύπο συσκευής χωρίς συνεργασία σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Ήταν μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών του Μονάχου. Το 1990 του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο της Επιστήμης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::