Τα αρχικά συμπτώματα ενός επερχόμενου εγκεφαλικού

Σύμφωνα με τους γιατρούς μετά την ηλικία των 55 ετών, ο κίνδυνος εγκεφαλικού διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια! Ωστόσο, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επεισοδίων και σε ηλικίες κάτω των 49 ετών.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα αρχικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο:

Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (μίνι εγκεφαλικό)

Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, γνωστό και ως μίνι εγκεφαλικό, είναι το αποτέλεσμα μιας σύντομης διακοπής της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Είναι ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα μελλοντικό πλήρες εγκεφαλικό επεισόδιο: περίπου το 20% όσων παθαίνουν πλήρες εγκεφαλικό τους συμβαίνει εντός 3 μηνών από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Ωστόσο, τα συμπτώματα του μίνι εγκεφαλικού είναι ίδια με εκείνα για το πλήρες εγκεφαλικό. Να θυμάστε το ακρωνύμιο ΠΟΧΩ για τα κοινά συμπτώματα που πρέπει να έχετε στον νου σας:

  • [Π]ρόσωπο: Αναζητήστε σημάδια πτώσης ή μουδιάσματος του προσώπου
  • [Ο]μιλία: Αναγνωρίστε αν η ομιλία σας γίνεται μπερδεμένη και δεν ακατανόητη
  • [Χ]έρι: Προσδιορίστε τυχόν αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι
  • [Ώ]ρα: Καλέστε το 166 εάν υπάρχει κάποιο από τα συμπτώματα
Άλλα προειδοποιητικά σημάδια εγκεφαλικού
  • Σύγχυση ή δυσκολία στην κατανόηση των όσων σας λένε οι άλλοι
  • Δυσκολία στο περπάτημα
  • Ζάλη, απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού
  • Σοβαρός πονοκέφαλος με άγνωστη αιτία
  • Προβλήματα όρασης που εμφανίζονται στο ένα ή και στα δύο μάτια
  • Αδυναμία ή μούδιασμα των ποδιών, ειδικά αν είναι μόνο στην μία πλευρά

Άλλες ενδείξεις είναι εάν τα συμπτώματά σας είναι εντελώς πρωτοφανή για εσάς ή εάν σχετίζονται με πόνο στον αυχένα ή πρόσφατη πτώση. Σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι παθαίνετε εγκεφαλικό

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση εγκεφαλικού. Καλέστε επιτόπου ασθενοφόρο και μην κατευθυνθείτε με ίδια μέσα στο νοσοκομείο, παρ’ εκτός και τυγχάνει να κατοικείτε πάρα πολύ κοντά. Το πλήρωμα του ασθενοφόρου μπορεί να ξεκινήσει τη φροντίδα σας πριν καν φτάσετε στο νοσοκομείο.

Επίσης, εάν στο νοσοκομείο σας δώσουν μία πρώτη διάγνωση για κάτι άλλο (π.χ. λοίμωξη του εσωτερικού αυτιού ή ημικρανία) μην τα παρατήσετε: ρωτήστε ευθέως τους γιατρούς “γιατί πιστεύετε ότι δεν είναι εγκεφαλικό;”

Όταν ρωτάτε, αναζητήστε μια λογική απάντηση. Εάν δεν μπορούν να απαντήσουν με τρόπο που σας ακούγεται λογικός και κατανοητός, μιλήστε και με άλλο γιατρό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::