Τα υπέρ και τα κατά της χορτοφαγίας

Η χορτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, αλλά μπορεί και να απειλήσει την υγεία μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington των Η.Π.Α. ο μέσος όρος ατόμων που άλλαξαν τη διατροφή τους σε χορτοφαγική στο πλαίσιο της έρευνας και υπό επίβλεψη έχασε περίπου 5 κιλά μέσα σε 44 εβδομάδες. Στα αρνητικά αναφέρεται το αίσθημα προσωρινού φουσκώματος που αισθάνονται πολλοί νέοι χορτοφάγοι, λόγω της αύξησης οσπρίων και φυτικών ινών γενικότερα.

Όμορφη επιδερμίδα

Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένης της Α, της C και της Ε) πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συχνοί ένοχοι για ερεθισμούς στο δέρμα, ακμή, κοκκινίλες κ.ο.κ. Κάποια από αυτά, μάλιστα, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, τα δαμάσκηνα.

Ασπίδα προστασίας

Έρευνες έχουν δείξει ότι η χορτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ενώ βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.

Υπάρχουν, όμως, και τα αρνητικά…

Ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι δεν τρώνε κρέας, είναι η έλλειψη ψευδαργύρου  η οποία μπορεί να προκαλέσει αδύναμο ανοσοποιητικό, φθορά της μνήμης, της όρασης και της γευστικής ικανότητας, διάρροια, αλλεργικές αντιδράσεις, απώλεια μαλλιών και εξανθήματα.

Επίσης οι χορτοφάγοι μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψη βιταμίνης Β12, ασβεστίου και σιδήρου. Να σημειωθεί εδώ ότι η βιταμίνη αυτή, που περιέχεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως είναι το κρέας και τα γαλακτοκομικά, είναι σημαντική για την υγεία του νευρικού συστήματος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::