Το λάθος που κάνουμε και αφυδατώνουμε τον οργανισμό μας

Ένας μη σωστά ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Κι ενώ οι περισσότεροι πιστεύουμε πως ενυδατωνόμαστε σωστά, οι διατροφολόγοι λένε που υπάρχει ένα λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι και προκαλεί αφυδάτωση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της CivicScience, το 47% των Αμερικανών δεν πίνει αρκετό νερό. Στην πραγματικότητα, ίσως ούτε εσείς να γνωρίζετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά.

Διατροφολόγοι εξηγούν την ακριβή ποσότητα νερού που πρέπει να πίνουμε όλοι καθημερινά και αν άλλα υγρά μετράνε. Παρακάτω μάθετε ποιοι είναι το Νο1 λάθος που προκαλεί αφυδάτωση και γιατί είναι τόσο σημαντικό να το αποφεύγετε.

Η Kathy LaBella, RDN, ACE-CMES/CPT, πιστοποιημένη διαιτολόγος και ειδικός στην άσκηση και η Catherine Gervacio, RDN, πιστοποιημένη διαιτολόγος και διατροφική σύμβουλος άσκησης στο E-Health Project, συμφωνούν για το μεγαλύτερο λάθος ενυδάτωσης που βλέπουν τους ανθρώπους να κάνουν: να περιμένουν μέχρι να διψάσουν για να πιουν κάτι. «Το να περιμένετε να διψάσετε δεν είναι καλή πρακτική. Το σώμα μπορεί ήδη να βιώνει ήπια αφυδάτωση», λέει η Gervacio.

«Πρέπει να πίνουμε νερό και υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας», προσθέτει η LaBella. Και οι δύο διαιτολόγοι αναφέρουν ότι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε κάτι, είναι επειδή το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει άριστα ακόμα και αν είναι ελαφρώς αφυδατωμένο.

«Το νερό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, την απομάκρυνση των αποβλήτων και πολλά άλλα. Κάθε κύτταρο του σώματος χρειάζεται νερό για να λειτουργεί καθημερινά», εξηγεί η Gervacio.

Η μη επαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες. «Μόλις εμφανιστεί αφυδάτωση, μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο αντίδρασης του σώματος και να προκαλέσει αδυναμία», λέει η LaBella. «Η συνεχής αφυδάτωση ή η μη επαρκής κατανάλωση νερού και υγρών μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα και ανισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών».

Αν δυσκολεύεστε να πίνετε αρκετά υγρά, η Gervacio προτείνει τη δημιουργία ενός προγράμματος ή υπενθύμισης για να πίνετε μερικές γουλιές νερό. «Ορίστε συγκεκριμένες ώρες για να πίνετε νερό, όπως να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα ή να χρησιμοποιείτε ξυπνητήρι κάθε ώρα για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο», λέει η ειδικός.

Θυμηθείτε: Αν περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε κάτι, περιμένετε πάρα πολύ. Καταναλώστε 8 έως 9 ποτήρια υγρών την ημέρα, πίνοντας όλη την ημέρα και ειδικά πριν και μετά την άσκηση. Θα αισθανθείτε καλύτερα και βελτιώνοντας παράλληλα τη λειτουργία του σώματός σας. Στην πραγματικότητα, γιατί να μην πιείτε μια μεγάλη γουλιά νερό αυτή τη στιγμή;

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα για να μην αφυδατωθείτε

Η Kathy LaBella εξηγεί ότι οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος και η σωματική δραστηριότητα. «Όσο πιο νεαρό είναι ένα άτομο, τόσο περισσότερο υγρό ανά κιλό σωματικού βάρους χρειάζεται», αναφέρει.

Κατά γενικό κανόνα, ένας καλός στόχος είναι η κατανάλωση οκτώ έως εννέα ποτηριών υγρών την ημέρα. «Αν είστε δραστήριοι και βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον δύο ποτήρια ή περισσότερα, ενώ οι αθλητές μπορεί να χρειάζονται δύο έως τρεις φορές περισσότερο υγρό από τον μέσο άνθρωπο», εξηγεί η ειδικός.

Η LaBella τονίζει ότι το νερό είναι η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης, αλλά και άλλα υγρά βοηθούν. «Το ερώτημα δεν είναι πάντα πόσο νερό πρέπει να πίνουμε, αλλά πόσο υγρό χρειαζόμαστε», προσθέτει.

Η ενυδάτωση είναι σημαντική επειδή το σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δεν είναι καλά ενυδατωμένο. Η επαρκής ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού συστήματος και των νεφρών. Ακόμη και όταν η απώλεια υγρών είναι μόλις 1% του σωματικού βάρους, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση.

Πώς θα καταλάβετε την διαφορά

Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ του να μην πίνετε αρκετό νερό και του να είστε αφυδατωμένοι. Η Catherine Gervacio, εξηγεί ότι αυτό είναι θέμα σοβαρότητας. «Το να μην πίνετε αρκετό νερό μπορεί να οδηγήσει σε ήπια συμπτώματα. Η δίψα είναι το πρώτο σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται νερό. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πιο σκούρο χρώμα στα ούρα. Άλλα συμπτώματα είναι τα ξηρά χείλη, η ζαλάδα ή η κόπωση», εξηγεί.

Η αφυδάτωση έχει πιο έντονα συμπτώματα. Η Gervacio αναφέρει ότι αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ξηρό δέρμα, ελάχιστα ή καθόλου ούρα, πολύ σκούρα ούρα, αδυναμία και έντονη δίψα.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::