Όσοι έχουν αδερφή έχουν και λιγότερες πιθανότητες για κατάθλιψη

Στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν μια αδερφή μειώνουν τις πιθανότητες να νιώσουν μοναξιά, έλλειψη αγάπης και φόβο κατέληξαν επιστήμονες. Πάντως, όσοι από εμάς έχουμε μία αδερφή, ξέρουμε πόσο εκνευριστικό είναι όταν παίρνει τα ρούχα από την ντουλάπα μας χωρίς να ρωτάει. Ωστόσο, νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η ύπαρξή της κάνει καλό στην ψυχική υγεία μας.

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο Brigham Young μελέτησε 395 οικογένειες από το Σιάτλ με 2 ή και περισσότερα παιδιά, όπου τουλάχιστον ένα παιδί από κάθε οικογένεια, μεταξύ 10 και 14 ετών, έκανε και μία αποκάλυψη. Ή ύπαρξη μίας αδερφής οδηγεί σε λιγότερη κατάθλιψη’ δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Λόρα Παντίλα-Γουόκερ. Η ψυχική στήριξη που δίνουν τα αδέρφια μεταξύ τους, ιδίως τα κορίτσια, είναι περισσότερο βοηθητική από αυτό που καταφέρνουν οι γονείς.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα αδέρφια έχουν θετική επιρροή ανεξαρτήτως ηλικίας, ηλικιακής διαφοράς και φύλου. Η αδερφική τρυφερότητα σχετιζόταν με χαμηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας, περισσότερο κοινωνική συμπεριφορά, ευγένεια και γενναιοδωρία. Η μελέτη όμως κατέληξε στο ότι μία αδερφή προλαμβάνει περισσότερο την κατάθλιψη από ό,τι ένας αδερφός γιατί τα κορίτσια είναι καλύτερα στο να μιλούν για προβλήματα και είναι πιθανότερο να πάρουν το ρόλο του φροντιστή.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι η τρυφερότητα δεν είναι απαραίτητο συστατικό. Ακόμα και οι καυγάδες βοηθούν τα αδέρφια να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων. Έτσι μαθαίνουμε να επικοινωνούμε, να κάνουμε συμβιβασμούς και να διαπραγματευόμαστε. Τέλος, τα αδέρφια έχουν διπλάσια επιρροή πάνω μας στο θέμα των καλών πράξεων (εθελοντισμός και ευγένεια) συγκριτικά με τους γονείς μας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::