Πώς “στηρίζει” τον οργανισμό μας το ιχθυέλαιο

Από μικρά παιδιά οι περισσότεροι δεν συμπαθούμε και πολύ το ιχθυέλαιο. Ίσως γιατί μας δημιουργήθηκε τραύμα όταν μας πίεζε η μαμά να πιούμε μουρουνέλαιο ή απλά ίσως γιατί λόγω ονόματος υποθέτουμε από πού προέρχεται.

Η αλήθεια είναι πως το ιχθυέλαιο είναι το έλαιο από το λίπος των λιπαρών, μεγάλων ψαριών, όπως είναι ο σολομός, η ρέγκα, η πέστροφα και το σκουμπρί. Μπορεί να εντοπιστεί επίσης σε μαλάκια, φύκια και φυτοπλανγκτόν. Το ιχθυέλαιο είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα DHA (εικοσιδυεξαενοϊκό οξύ) και EPA (εικοσιπενταενοϊκό οξύ)Ο οργανισμός του ανθρώπου δεν μπορεί να παράξει αυτά τα λιπαρά, γι’αυτό είναι σημαντικό να τα λαμβάνει εξωγενώς από τη διατροφή του ή τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτά τα οξέα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό, για αυτό το ιχθυέλαιο είναι αναγκαίο στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Τα οφέλη τους είναι ποικίλα κι εξαιρετικά σημαντικά για τον άνθρωπο. Τα μουρουνέλαια μάλιστα, τα οποία παράγονται από το συκώτι λιπαρών ψαριών είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α και D.

Ποιές είναι οι ιδιότητες του ιχθύελαιου;

Τα ωμέγα 3 που περιέχονται στο ιχθυέλαιο είναι πλέον αποδεκτό ότι προσφέρουν αμέτρητα οφέλη στον οργανισμό. Γενικά, αυτά είναι απαραίτητα για την καλή καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιότητες του ιχθυέλαιου είναι οι παρακάτω:

Προστατεύουν την καρδιά

Έχει φανεί ότι το ιχθυέλαιο παίζει ρόλο στη ρύθμιση των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ προστατεύουν τις αρτηρίες από τη σκληρυνση και την απόφραξή τους λόγω συσσώρευσης πλάκας. Η προστατευτική δράση για την καρδιά αυτού του συστατικού ενισχύεται από την ιδιότητά του να μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα.

Εγκεφαλική λειτουργία

Ευρήματα μελετών δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο συμβάλλει επίσης στην εύρυθμη λειτουργία της εγκεφαλικής δράσης, ενώ προστατεύουν από πιθανά εγκεφαλικά επεισόδια.

Γερά οστά & μυική αποκατάσταση

Μέσω διάφορων διεργασιών, το ιχθυέλαιο μπορεί να ενισχύσουν την απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα και να μειώσουν την απόρριψη ασβεστίου μέσω των ούρων. Έτσι, ενισχύει την υγεία των οστών. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ιχθυέλαιου μπορεί να συμβάλλει στην διαδικασία της μυϊκής ανάρρωσης.

Καλή ψυχική Υγεία

Έχει φανεί ότι τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη γενικότερη υγεία του εγκεφάλου. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι που ενισχύεται από το ιχθυέλαιο είναι η ψυχική υγεία και ισορροπία. Έρευνες έχουν συνδέσει τη λήψη τους με βελτιωμένη πορεία σε ασθενείς με κατάθλιψη.

Ρύθμιση Διαβήτη

Ορισμένες μελέτες αποκάλυψαν την εξισορροπητική δράση του ιχθυέλαιου στη ρύθμιση του διαβήτη και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Υγιείς αρθρώσεις

Ειδικά σε περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας, έχει φανεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τα επώδυνα συμπτώματα της νόσου.

Έχει το ιχθυέλαιο αντιφλεγμονώδη δράση ;

Το ιχθυέλαιο μπορεί να αποτρέψει τη διαδικασία κατά την οποία αναπτύσσεται μία φλεγμονή. Οι φλεγμονές συνδέονται συνήθως και με την εμφάνιση πόνου. Επομένως, το ιχθυέλαιο μπορεί και να εμποδίσει την ανάπτυξη φλεγμονών και να ανακουφίσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα, αν κάποια φλεγμονή έχει ήδη παρουσιαστεί.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::