10 συμβουλές προστασίας του δέρματος από τον ήλιο

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εκτός από την υγεία μας, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και το δέρμα μας, αφού οι ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο επικίνδυνη.

Είναι αλήθεια πως ο ήλιος τα τελευταία χρόνια θεωρείται ακόμη πιο επικίνδυνος απ’ ό,τι άλλοτε, αφού η μείωση του στρώματος του όζοντος στην ατμόσφαιρα σημαίνει και μείωση του φιλτραρίσματος της υπεριώδους ακτινοβολίας. Κάθε 10 χρόνια το όζον μειώνεται κατά 5% (επομένως 0,5% κάθε χρόνο). Έτσι, η υπεριώδης ακτινοβολία που δεχόμαστε είναι περισσότερη.

Η ακτινοβολία που δεχόμαστε κάθε φορά συσσωρεύεται και τα τελικά αποτελέσματά της φαίνονται πολύ αργότερα. Έτσι δικαιολογούνται οι χρόνιες βλαβερές επιδράσεις του ήλιου στο δέρμα μας, π.χ. η φωτογήρανση, η οποία είναι αποτέλεσμα της αθροιστικής έκθεσης του δέρματός μας στον ήλιο για πολλά χρόνια.

Συμβουλές προστασίας του δέρματος από τον ήλιο

Προκειμένου να αποφύγεις να βάλεις σε κίνδυνο το δέρμα σου και κατ΄επέκταση την υγείας μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:

1.Χρησιμοποίησε αντηλιακό κάθε μέρα ακόμα και αν έχει συννεφιά

2.Άπλωσε τουλάχιστον μία ουγγιά αντηλιακού τουλάχιστον κάθε 15 ως 30 λεπτά προτού βγεις έξω. Χρησιμοποίησε, επίσης, λιποζάν ή κραγιόν που περιέχει αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.

3.Εφάρμοζε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες. Κάνε το κάθε μία ώρα αν κολυμπάς ή αν ιδρώνεις

4.Διάλεξε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος που προστατεύει τόσο κατά της ακτινοβολίας UVA και UVB. Διασφάλισε ότι είναι ανθεκτικό κατά του νερού και ότι έχει δείκτη προστασίας 30 ή περισσότερο. Τα υπόλοιπα αντηλιακά θα προστατέψουν από το να καείς αλλά όχι και από τον καρκίνο του δέρματος.

5. Να προσέχεις δίπλα όταν βρίσκεσαι κοντά σε νερό και άμμο. Αυτές οι επιφάνειες αντανακλούν τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου, που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να καείς.

6. Περιόρισε το χρόνο που βρίσκεσαι στον ήλιο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Εκείνες τις ώρες οι ακτινοβολίες του ήλιου είναι πιο έντονες. Εξάσκησε τον κανόνα της σκιάς. Αν η σκιά είναι μικρότερη από σένα, τότε οι ακτινοβολίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Τότε πρέπει να αναζητήσεις ένα σκιερό μέρος.

7. Εάν είναι δυνατό, φόρα μακρυμάνικες μπλούζες και μακριά παντελόνια.

8. Φόρα σκουρόχρωμα ρούχα. Τα σκούρα χρώματα όντως απορροφούν τη ζέστη και μας κάνουν να αισθανόμαστε περισσότερη δυσφορία, στην πραγματικότητα, όμως, προσφέρουν περισσότερη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, ενώ σημασία έχει και το ύφασμα. Για περισσότερη προστασία αναζήτησε ρούχα ειδικά φτιαγμένα για να προστατεύουν από τον ήλιο.

9. Αξιοποίησε αξεσουάρ όπως καπέλα που σκιάζουν το πρόσωπό το λαιμό και τα αυτιά σου και ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Τα γυαλιά ηλίου με φακούς που έχουν απορρόφηση 99% έως 100 της UV ακτινοβολίας παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στα μάτια και στο δέρμα γύρω από αυτά.

10. Πρόσεξε διπλά αν λαμβάνεις φάρμακα που σε κάνουν πιο ευάλωτο στον ήλιο. Αυτά περιλαμβάνον συγκεκριμένου είδους αντιβιοτικά, αντι-φλεγμονώδη, φάρμακα πίεσης και χημειοθεραπείες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::